ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος

Σε επτά χαμένους και έναν κερδισμένο μετριούνται οι δήμοι για τους οποίους έρχονται αλλαγές στον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων που θα συγκροτηθούν μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Αν και, τόσο για το 2014 όσο και για το 2019, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, ο τρόπος υπολογισμού των εδρών των συλλογικών οργάνων άλλαξε και αντί του απογεγραμμένου πληθυσμού, σύμφωνα με διάταξη (άρθρο 68) στον πρόσφατα ψηφισμένο πολυ-νόμο του υπουργείο Εσωτερικών, μετράει πλέον ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων.

Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Ποια είναι η διαφορά; Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δ. Τσιαντής, απογεγραμμένοι νοούνται όσοι καταγράφηκαν σε έναν δήμο κατά την απογραφή του 2011, ακόμα και σε ένα ξενοδοχείο, ασχέτως εάν δήλωσαν ότι η μόνιμη κατοικία τους είναι αλλού. Πόσο διαφέρουν τα δύο μεγέθη;
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου είχε τεθεί το θέμα, προκάλεσαν εντύπωση τα όσα είπε ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου –ένας από τους επτά χαμένους δήμους– Απ. Λουλουδάκης, ασκώντας κριτική στη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Περιέγραψε ως μαζική την καταγραφή τουριστών ως μόνιμων κατοίκων στις ρεσεψιόν ξενοδοχείων της πόλης του και υπολόγισε ότι τη στιγμή που η απόκλιση μεταξύ μόνιμου και απογεγραμμένου πληθυσμού συνολικά στην Ελλάδα ήταν 123.000 άνθρωποι, «οι 26.000 ήταν στον Δήμο Χερσονήσου».
Οπως και να ’χει, οι δήμοι που πέφτουν στην πληθυσμιακή κλίμακα επηρεάζονται και πέραν του αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
Κάνοντας λόγο για μια «άκομψη και άδικη για κάποιους δήμους» εξέλιξη, ο κ. Τσιαντής εξηγεί ότι όποιος δήμαρχος εκλεγεί στον (ορεινό) δήμο του θα έχει τους μισούς (δύο αντί για τέσσερις) αντιδημάρχους και ομοίως τους μισούς ειδικούς συνεργάτες, «στους οποίους οι ορεινοί δήμοι στηρίζουν το έργο τους».
Η μεγαλύτερη απώλεια εδρών καταγράφεται στον Δήμο Ρεθύμνης, που πέφτει κάτω από το πληθυσμιακό όριο των 60.000.
Ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης είχε προτείνει η πρόσφατη πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. «Αλλωστε, το 2021 θα γίνει νέα απογραφή», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.».
Με την απόφαση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών για τον ορισμό των εδρών των 332 δημοτικών συμβουλίων της χώρας, χάνουν από τέσσερις έδρες τα δημοτικά συμβούλια Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Σκοπέλου και Σφακίων, έξι έδρες το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης και οκτώ του Δήμου Ρεθύμνης (αναλυτικότερα βλ. πίνακα).
Αντιθέτως, αυξάνονται κατά τέσσερις οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας.
Αν και το 2010 εκλέχτηκαν συνολικά 45 δημοτικοί σύμβουλοι, ο αριθμός τους έπεσε στους 41 το 2014, καθώς η απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνιζε τον τοπικό πληθυσμό κάτω από 100.000.
Ακολούθησαν ομόθυμες διαμαρτυρίες από τις δημοτικές παρατάξεις, αμφισβητώντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο μόνιμος πληθυσμός καταγράφεται πλέον στους 100.641 κατοίκους. Ουδεμία αλλαγή επέρχεται στον αριθμό εδρών των 13 περιφερειακών συμβουλίων.