Γεγονός το νεοσύστατο «Πανελλήνιο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων»: Στο Διοικητικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου – Πρόεδρος ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος

Ακόμα μια πολύ σημαντική διάκριση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε ο Δήμος Αργιθέας, καθώς, ο Δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου «Πανελλήνιου Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία», μετά από πρόταση του Προέδρου κ. Γιάννη Κωνσταντάτου Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Ν. Αττικής, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/5/2024 στην Αργυρούπολη.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού το εν λόγω Δίκτυο ξεκίνησε με 92 ιδρυτικά μέλη – Δήμους, οι οποίοι του προσδίδουν κύρος και πολύ μεγάλη ισχύ στη διεκδίκηση μελλοντικά, έργων και δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και τοπικής ανάπτυξης, από την κεντρική εξουσία.

Επίσης, διά της συμμετοχής του Δημάρχου Αργιθέας στο πρώτο Δ.Σ. από τη θέση του Αντιπροέδρου, ο Δήμος μας και ο Νομός Καρδίτσας συνολικά αποκτούν αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων του νέου αυτοδιοικητικού Δικτύου, προς άμεσο όφελος των κατοίκων.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΤΥΟ

Κατά τη διάρκεια του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024, γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» (Ε.Δ.Α.Π.). Οι 92 Δήμαρχοι – ιδρυτικά μέλη του υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη. Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που κατά την υπογραφή, επιπλέον 7 Δήμαρχοι δήλωσαν επί τόπου την πρόθεση να ενταχθούν στο Δίκτυο, όπως και έγινε. Ο τελικός αριθμός των Μελών του Δικτύου, σύντομα, αναμένεται να ξεπεράσει τους 135 Δήμους.

Το Δ.Σ. έχει ως εξής:

 

– Πρόεδρος: Ιωάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης
– Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας
– Μέλος: Ισίδωρος Μάδης, Forum ΣΠΑΥ 2024
– Μέλος: Γιάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
– Μέλος: Παρασκευάς Παπαγεωργίου, Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου
– Μέλος: Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
– Μέλος: Αναστάσιος Χρόνης, Δήμαρχος Επιδαύρου
– Μέλος: Αθανάσιος Ζεκεντές, Δήμαρχος Λοκρών
– Μέλος: Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας
– Μέλος: Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά
– Μέλος: Ιωάννης Μαλλίνης, Δήμαρχος Σιθωνίας

Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι Δήμοι:

Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αθηναίων, Ηλιούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Κρωπίας, Δάφνης-Υμηττού, Π. Φαλήρου, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βέροιας, Ανατολικής Σάμου, Χανίων, Σάμης, Αργοστολίου, Ιθάκης, Ληξουρίου, Ασπροπύργου, Μεγαλόπολης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Κω, Ιητών, Ραφήνας-Πικερμίου, Λίμνης-Αγίας Άννας-Μαντουδίου, Λοκρών, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Δωδώνης, Αγίου Ευστρατίου, Βελβεντού, Κασσάνδρας, Μήλου, Σιντικής, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Μετεώρων, Ερυμάνθου, Παλλήνης, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Φυλής, Γαλατσίου, Βιάννου, Αλμωπίας, Επιδαύρου, Ρόδου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ωραιοκάστρου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Πεντέλης, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Σοφάδων, Αγίου Δημητρίου, Σκοπέλου, Δελφών, Άνδρου, Πρέβεζας, Νέας Ιωνίας, Αχαρνών, Πλατανιά, Νισύρου, Σουλίου, Λίμνης Πλαστήρα, Μεγαρέων, Σαρωνικού, Δομοκού, Σιθωνίας, Γορτυνίας, Μεγανησίου, Χίου, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Καμένων Βούρλων, Κορινθίων, Αργιθέας, Βόρειας Κέρκυρας, Αγρινίου, Αγίου Νικολάου, Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, Τεμπών, Λαμιέων, Καλαβρύτων, Μοσχάτου Ταύρου, Θέρμης, Φούρνων Κορσέων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ξηρομέρου, Ζωγράφου.

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Ουσιαστικά, το Δίκτυο δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας, που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα, προγράμματα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δίκτυο αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των Ο.Τ.Α., όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης, έως και τη φάση της αποκατάστασης.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. Η Τ.Α. έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται να αντικαταστήσει τις οργανωμένες δομές της πολιτείας, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά και υποβοηθητικά.

Με αυτό το σκεπτικό, μαζί με άλλους άξιους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς από όλη την Ελλάδα, ιδρύσαμε το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», αποδεχόμενοι την ιδέα του πρωτοπόρου Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου.

Ο αγώνας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης η οποία στη Θεσσαλία έδειξε ξεκάθαρα τα «δόντια της», γίνεται υπόθεση όλων μας. Η Αργιθέα πρωτοπορεί στην κοινή προσπάθεια δημιουργίας πλέγματος προστασίας των τοπικών κοινωνιών στο Νομό και στη χώρα. Ξεκινάμε δυνατά, μπορούμε όλοι μαζί κάθε κρίση να την αντικρούσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά”.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αργιθέας