Θρησκευτικά μνημεία

 Ι.Μ. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΑΤΟΥΣΙΟΥ)

Η μονή Γεννήσεως Θεοτόκου, γνωστή και ως ιερά Μονή Κατουσίου, βρίσκεται στο Ανθηρό. Από τη μονή σώζονται σήμερα μόνο το καθολικό, δύο ερειπωμένες πτέρυγες κελιών και ένα τμήμα του περιβόλου με το θυρωρείο. Το καθολικό είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Ο κάτω ναός της Γεννήσεως Θεοτόκου είναι τρίκογχος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1663. Το άλλο τμήμα αποτελείται από δύο εκκλησάκια που χρονολογόυνται από το 1784 και το 1797 αντίστοιχα.

Ι.Μ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Βραγκιανών είναι χτισμένο σε δάσος από βαλανιδιές στη δυτική πλευρά του όρους «Μερμιτζάλα» και απέχει 5 χιλ. από τα Μικρά Βραγκιανά.

Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε το 17ο αιώνα (1669). Είναι προσβάσιμο όλο σχεδόν το χρόνο. Κοσμείται με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

 Στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είναι ανδρώα Μονή, επισκέψιμη όλο το χρόνο.

 Η Μονή πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.

Ι.Μ. ΚΩΣΤΗ

Επίσης αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή είναι η Ι. Μ. Κώστη. Βρίσκεται μεταξύ Κουμπουριανών και Στεφανιάδας και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η χρονολογία ίδρυσής της είναι άγνωστη. Η επιγραφή αγιογράφησης αναφέρεται στο έτος 1759. Η κολυμπήθρα φέρει τη χρονολογία 1007. Ένα Ευαγγέλιο και ένας σταυρός που σώζονται, μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία της Μονής.

Το καθολικό είναι βυζαντινού τύπου με υπερυψωμένο μεγαλοπρεπή τρούλο, γεμάτο αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης και με τέμπλο ξυλόγλυπτο λεπτότατης επεξεργασίας. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΠΗΛΙΑΣ

Το μοναστήρι της Σπηλιάς βρίσκεται στο Δήμο Αργιθέας, σε υψόμετρο 750 μέτρων, σε μια βραχώδη και απότομη κορυφή των Αγράφων (παραφυάδας) της Πίνδου, στην κοινότητα Κουμπουριανών, που στη βάση της ρέει ο Πετρηλιώτικος, παραπόταμος του Αχελώο. Πήρε το όνομα από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο, κάτω από το μοναστήρι. Τιμάται η κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο. Στο μοναστήρι αναφέρεται και σιγίλιο του Πατριάρχου Διονυσίου Δ΄ (του Μουσελίμη) το έτος 1677.