ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΣΤΟΛΩΝ-ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΗΡΟΥ

Σε μια λιτή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή την Κυριακή 18-07-2021 στην πλατεία Ανθηρού ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου παρέλαβε τα δύο σημαντικά κειμήλια που δώρισαν στο «ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΗΡΟΥ» η κα. Νίκη Στυλιανού με καταγωγή από τη Λακατάμια Κύπρου και η κα. Ελένη Ζάχου-Τσουρέκα με καταγωγή από το Μάραθο Αργιθέας.

Συγκεκριμένα η κα. Στυλιανού δώρισε στο Μουσείο τη φουστανέλα που φορούσε ο πρόγονός της Κώστας Έλληνας, ο οποίος πολέμησε ως εθελοντής στην Επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821, ενώ η κα. Ζάχου-Τσουρέκα μια μετσοβίτικη αυθεντική παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, που φορούσε η μητέρα της.

Παραλαμβάνοντας τα σπάνια κειμήλια, όπως τα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αργιθέας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυρίες Στυλιανού και Ζάχου-Τσουρέκα αλλά και τον γνωστό Αργιθεάτη κ. Αθανάσιο Αλεξανδρή για τη μεσολάβησή του και την πρότασή του να γίνει η συγκεκριμένη δωρεά στην Αργιθέα.

Επεσήμανε κατά το σύντομο χαιρετισμό του πως πρόκειται για μία σπουδαία πράξη, καθώς επίσης διαβεβαίωσε τις δωρήτριες πως τα κειμήλια θα λάβουν περίοπτη θέση στο Μουσείο κατά την επικείμενη αναδιαμόρφωση του εσωτερικού χώρου.

Από την πλευρά τους, η κα. Στυλιανού σημείωσε πως ήθελε η οικογένειά της να δωρίσει την ιστορική φουστανέλα που διαφύλαξε η οικογένειά της ως «κόρη οφθαλμού» σε έναν ιστορικό τόπο και γι’ αυτό επέλεξε τα ιστορικά Άγραφα, ενώ η κα. Ζάχου-Τσουρέκα είπε ότι ήταν μια κίνηση αγάπης προς την ιδιαίτερη πατρίδα της την Αργιθέα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος απένειμε στις δωρήτριες ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ αναμνηστική πλακέτα και δίπλωμα, όπως και τον τουριστικό οδηγό του Δήμου αλλά και βιβλία με την ιστορία της Αργιθέας. Επίσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανθηρού κ. Κωτής προσέφερε τοπικά αγνά προϊόντα της περιοχής, ενώ ο συμπατριώτης κ. Παπαδημητρίου δώρισε από την προσωπική του συλλογή ένα κυπριακό μαξιλάρι.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας Παπαδήμας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Γραμμένος και Βασίλης Καναβός, όπως και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο και στην Ι.Μ. Κατουσίου. Καθοριστική ήταν η συμβολή των Συλλόγων Ανθηρού «Η Αγία Παρασκευή», Λαγκαδίου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και Απανταχού Κατουσιωτών, οι οποίοι τηρώντας την αργιθεάτικη φιλοξενία προσέφεραν γεύμα στους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση κάλυψε σε ζωντανή σύνδεση από την πλατεία Ανθηρού η ΕΤ1 στην πρωινή ζώνη με το γνωστό δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Μητρούσια.