Παρουσίαση του βιβλίου «Καλντερίμι», του Γιάννη Καλπούζου, στο Λεοντίτο στις 7/8/2023

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023 και ώρα19:30 θα γίνει παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «Καλντερίμι», στον Πλάτανο Λεοντίτου Αργιθέας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Ο συγγραφέας,
– ο Αδάμος Μουζουρής, Φιλόλογος – λογοτέχνης και
– ο Ιωάννης Θέος, Φιλόλογος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Σωτηρία Τσέλιου, εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης ηθοποιός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χρυσούλης Γ. Λαμπέρης.

 •  Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί:
  Αποστόλης Λουφόπουλος και
  Χάρης Λουφόπουλος.
 • Την εκδήλωση οργανώνουν:
  Δήμος Αργιθέας
  Πολιτιστικός Σύλλογος Λεοντίτου Καρδίτσας,
  Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου Καρδίτσας
  Τοπική Κοινότητα Λεοντίτου και
  Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

 Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης.

 Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων.

 Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές…

 Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, του εθνικισμού, του χρήματος, μα και στον ξέφρενο χορό του έρωτα