ΔΩΡΕΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΣΤΟΛΩΝ – ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΟ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΗΡΟΥ»

Με δυο στολές, μια ιστορική φουστανέλα Κύπριου αγωνιστή που πολέμησε ως εθελοντής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μια αυθεντική παραδοσιακή τοπική Μετσοβίτικη φορεσιά θα εμπλουτιστεί το «ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΗΡΟΥ».

Είναι προσφορά της κ. Νίκης Στυλιανού με καταγωγή από τη Λακατάμια Κύπρου και της κ. Ελένης Ζάχου – Τσουρέκα με καταγωγή από το Μάραθο Αργιθέας Καρδίτσας, αντίστοιχα.

Την αυθεντική φουστανέλα φορούσε ο Κώστας Έλληνας πρόγονος της οικογένειας Στυλιανού που την διαφύλαξε μέχρι σήμερα, ενώ την παραδοσιακή ενδυμασία φορούσε η μητέρα της Ελένη Ζάχου – Τσουρέκα.

Οι κυρίες Νίκη Στυλιανού και Ελένη Ζάχου – Τσουρέκα ενδιαφέρθηκαν να δωρίσουν τις παραπάνω στολές σε κάποιο αναγνωρισμένο μουσείο, το οποίο να πληροί κάποιες προδιαγραφές και να είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή. Με τη μεσολάβηση και του γνωστού Αργιθεάτη ασχολούμενου επί χρόνια με τη λαογραφία, τη φωτογραφία και γενικά την παράδοση κ. Αθανάσιου Αλεξανδρή, γνωστό και φίλο των παραπάνω κυριών, αποφασίστηκε να γίνει πρόταση στον Δήμο Αργιθέας και ειδικότερα στο «ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΗΡΟΥ» για την αποδοχή της συγκεκριμένης δωρεάς. Εν συνεχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου ομόφωνα έκανε δεκτή τη δωρεά.

Έτσι, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 και ώρα 09:00 π.μ. έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις ίδιες τις δωρήτριες, οι οποίες θα παραβρεθούν στο Ανθηρό, η παράδοση των στολών στον Δήμαρχο Αργιθέας και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου κ. Ανδρέα Στεργίου.