Η Αργιθέα σήμερα

Εδώ πάνω δεν φτάνουν πολλοί. Σταματούν στη γειτονική λίμνη Πλαστήρα, μαγεμένοι από τη λάμψη του νερού και τις παροχές των πολυτελών καταλυμάτων, αδιαφορώντας για τον μαγευτικό μικρόκοσμο των δεκάδων οικισμών της Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας. Και χάνουν, φυσικά….

 

Η λίμνη Στεφανιάδα δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 1963, όταν ένα κομμάτι του βουνού αποκολλήθηκε, φράζοντας το ποτάμι

Στην περιοχή της Αργιθέας (Ανατολική και Δυτική) υπάρχουν δεκάδες χωριά και οικισμοί. Τα περισσότερα από αυτά κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι, κάποια είναι ερειπωμένα και ελάχιστα έχουν κατοίκους όλο τον χρόνο. Το Μουζάκι θεωρείται η «πύλη» της Αργιθέας, καθώς αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταξύ της Αργιθέας, της λίμνης Πλαστήρα και των Βόρειων Αγράφων. Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, ενώ στους νεότερους χρόνους συνέδεσε το όνομά της με σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Αγιο Σεραφείμ, επίσκοπο Φαναρίου – Νεοχωρίου.

Στο Μουζάκι μπορείτε να δείτε την ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (τηλ. 24450 93166), το Λαογραφικό Μουσείο του πολιτιστικού συλλόγου (τηλ. 24450 42947, 41355, 41751) με πληθώρα αντικειμένων, τοπικών ενδυμασιών – υφαντών του 19ου αι. και τη δημόσια Βιβλιοθήκη (τηλ. 24450 41152) με πάνω από 6.000 τόμους βιβλίων. Γύρω από το χωριό θα βρείτε τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο των Γόμφων, τη μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη), το «σπίτι του Καραϊσκάκη» και το βυζαντινό κάστρο Φαναρίου.

Η Αργιθέα είναι ένα χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο, με αρκετά περιποιημένα πετρόκτιστα σπίτια. Αξίζει να περπατήσετε το πλακόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει στο πέτρινο γεφύρι της Αργιθέας (ήταν η μοναδική οδός επικοινωνίας με τη Δρακότρυπα και το Μουζάκι) και να δοκιμάσετε ψητή πέστροφα, δίπλα στον Κνισοβίτη ποταμό.

Για να φτάσετε στα χωριά της Δυτικής Αργιθέας θα πρέπει να διασχίσετε το διάσελο του Τυμπάνου. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου (1.500 μ.) και του χιονιού, τους χειμερινούς μήνες δημιουργείται πάγος που δυσκολεύει πολύ το πέρασμά του.
Το Ανθηρό είναι ένας μεγάλος παλαιός οικισμός, που αναφέρεται στην απογραφή των Οθωμανών το 1454-55 ως Μπόκοβιτς και σήμερα είναι η έδρα του Δήμου Αργιθέας. Αξιόλογο είναι το Ιστορικό – Εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο παλιό κοινοτικό γραφείο (24450 31237, 31452). Το Πετρίλο ή Πετρίλια είναι ένα σύμπλεγμα 12 παλιών και νεότερων χωριών, χτισμένα σε μια καταπράσινη και πανέμορφη δασική έκταση, κάτω από το βουνό Βουτσικάκι (2.154 μ.). Στα χωριά θα δείτε αξιοθαύμαστες εκκλησίες όπως η Γέννηση του Χριστού στον Ρώσση, με τοιχογραφίες του 17ου αι., η Κοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Χάρις (του 1885), ο Αγ. Παντελεήμων στους Βασιλάδες με θαυμάσιο τέμπλο του 17ου αι., και η μονή Γενεσίου της Θεοτόκου στα Αργυρέικα, καθώς επίσης και το όμορφο δημοτικό σχολείο του 1884, στον Μάγειρο, όπου στεγάζονται τα γραφεία και η βιβλιοθήκη της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας.

Η Στεφανιάδα εντυπωσιάζει με την ομώνυμη λίμνη που δημιουργήθηκε από κατολίσθηση τον Φεβρουάριο του 1963. Αλλα μικρότερα χωριά είναι το Βλάσσι, η Δρακότρυπα, τα Κουμπουριανά, το Μεσοβούνι, το Θερινό, το Πετρωτό, η Καλή Κώμη.