ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
«Προς τη Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη και την Κλιματική Ουδετερότητα, με οδηγό την ενέργεια και το νερό»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, με θέμα: «Κλιματική Ουδετερότητα – Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση – Προς τη Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη και την Κλιματική Ουδετερότητα, με οδηγό την ενέργεια και το νερό» στις 24, 25 και 26 Μαΐου 2024 στο Παρανέστι Δράμας.
Σημαντικοί ομιλητές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστημονικών φορέων και της επιχειρηματικότητας, συνέδραμαν τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες με τον Δήμο Παρανεστίου, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2024.
Την Παρασκευή 24 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παρανεστίου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, με τη συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο οικοδεσπότης Γραμματέας του ΔΣ του Δικτύου και Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, όπου αρχικά εξήρε το έργο του Δικτύου από τη σύσταση του μέχρι και σήμερα, εν συνεχεία ενημέρωσε τους παρισταμένους για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, παραχωρώντας έτσι τον λόγο στον Πρόεδρο του ΔΣ του Δικτύου και Δήμαρχο Αργιθέας, Ανδρέα Στεργίου. Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ανδρέας Στεργίου, αρχικώς ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Παρανεστίου Αναστάσιο Καγιάογλου για την φιλοξενία και σημείωσε ότι για πρώτη φορά από τη σύσταση του Δικτύου πραγματοποιείται μια εκδήλωση του Δικτύου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας έτσι και τον σημειολογικό χαρακτήρα της. Στη συνέχεια εστίασε στις επερχόμενες εισδοχές νέων Δήμων μελών στο Δίκτυο που ξεπερνούν σε αριθμό τις είκοσι (20), ανέλυσε τους μελλοντικούς στόχους της νέας διοίκησης και τέλος αναφέρθηκε στις επικείμενες δράσεις και εκδηλώσεις του φορέα.
Τοποθετήσεις και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μιχάλης Μουρβετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μανώλης Χατζόπουλος, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε, τα μέλη του Δ.Σ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Παντελής Χειμωνίδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ Δικτύου, Δημήτρης Σκορδόπουλος, Αναπληρωτής Γραμματέας ΔΣ Δικτύου-Αντιδήμαρχος Δήμου Αγρινίου, Γιάννα Καλημέρη, Ταμίας ΔΣ Δικτύου-Δημ. Σύμβουλος Δήμου Θέρμου, Ευστάθιος Κουλής, Μέλος ΔΣ Δικτύου-Δήμαρχος Δήμου Γορτυνίας, Λάμπρος Παλάντζας, Μέλος ΔΣ Δικτύου-Δημ. Σύμβουλος Δήμου Δεσκάτης, Ζωή Μαρίγκου, Μέλος ΔΣ Δικτύου-Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου Ηράκλειας, Επαμεινώνδας Τριβήλος, Συντονιστής Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Αθανασόπουλος Αντώνης, Αντιδήμαρχος Δήμου Δωδώνης, Γιώργος Τσιλογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας και ο Γιάννης Γεωργιάδης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Δράμας.
Το Σάββατο 25 Μαΐου, οι εργασίες συνεχίστηκαν στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κ. Θόλου. Ειδικότερα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκαν και παρουσιάστηκαν τα θέματα:
- «Κλιματική αλλαγή και δημόσια υγεία: Παγκόσμιες τάσεις και προβλέψεις για το μέλλον» από την Αναστασία Πασχαλίδου, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- «Αστικό περιβάλλον: Ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα» από τον Γαρύφαλλο Αραμπατζή, Καθηγητή, Τμήμα ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- «Αστικό πράσινο και Κλιματική αλλαγή: Επιδράσεις και μέτρα προσαρμογής» από τον Γεώργιο Βαρσάμη, Εντεταλμένο διδάσκων, Τμήμα ∆ασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- «Σχεδιασμός δικτύου μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών ως εναλλακτική διέξοδος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» από τον Γεώργιο Κολκό, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή, Τμήμα ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- «Πρότυπα δασοτεχνικά έργα για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» από τον Απόστολο Κανταρτζή, Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στα συμπεράσματα του συνεδρίου, ειδική και εμπεριστατωμένη παρέμβαση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα πραγματοποίησε ο Κύρος Πουπούλης, τ. Καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, στις σχολικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Τοπικής Κοινότητας Παρανεστίου, Γυμνασίου-Λυκείου Τοπικής Κοινότητας Παρανεστίου, Γυμνασίου-Λυκείου Τοπικής Κοινότητας Νικηφόρου και Δημοτικού σχολείου Τοπικής Κοινότητας Ανδριανής, πραγματοποιήθηκε παράλληλη δράση με θέμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… ζωγραφίζοντας». Με την αρωγή του εικαστικού ∆ημήτρη Κρέτση και της καλλιτεχνικής του ομάδας, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες του μαθήματος των καλλιτεχνικών στα συμμετέχοντα σχολεία, οι μαθητές δημιουργούν έργα ζωγραφικής αναδεικνύοντας παράλληλα τα αξιοθέατα της περιοχής, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τις ανησυχίες τους και τις απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν σε συνδυασμό με την άρτια φιλοξενία του δήμου Παρανεστίου, η οποία επιφύλαξε προς όλους τους συμμετέχοντες γνωριμία με τα πανέμορφα τοπωνύμια και αξιοθέατα της περιοχής όπως επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου, πεζοπορία στο Παρανέστιο μονοπάτι, επίσκεψη στον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας και εκκλησιασμό στο Μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα. Το Σάββατο το βράδυ οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστίου, η οποία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με πλούσιο λαϊκό και ποντιακό πρόγραμμα.