Σύσκεψη Δημάρχων μικρών ορεινών Δήμων με τον Πρωθυπουργό με θετικά αποτελέσματα

Εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από τη σύσκεψη για τους Μικρούς Ορεινούς Δήμους στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, παρουσία αρκετών Υπουργών και Γ.Γ. Υπουργείων. Πολλές από τις προτάσεις της διαδημοτικής συνεργασίας Αγράφων – Αργιθέας – Λίμνης Πλαστήρα υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Σημαντικότερη όλων είναι η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό για την πρώτη στη χώρα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τα ενιαία Άγραφα.

Η ΟΧΕ είναι ένα δυναμικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει υποδομές σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας. Η διαδημοτική- διαπεριφερειακή ΟΧΕ Αγράφων, είναι εξειδικευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα και συντάσσεται για πρώτη φορά. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες με στόχο την ένταξη και χρηματοδότηση μέχρι τέλους του έτους.

Σημαντική ήταν η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη μη εγκατάσταση αιολικών στις περιοχές όπου δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν προσκλήσεις για χρηματοδότηση πεζοπορικών, ορειβατικών, προσκυνηματικών μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών.

Το δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ αναβαθμίζεται και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικό επίπεδο.

Τοποθετήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες καταγράφηκαν από τον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη.

Τέλος υπήρξαν δεσμεύσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των ορεινών Δήμων μέσω της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό από ειδικά προγράμματα.

 

Δήμοι Αγράφων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα