Σε τροχιά υλοποίησης το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων και το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών

·         Οι εξελίξεις για τις νέες πρωτοβουλίες, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

·         Ολοκληρώθηκε το πρώτο στην Ελλάδα Έργο Θωράκισης από Πλημμύρες, με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας, στον ορεινό Δήμο Αργιθέας 

·         Τι ειπώθηκε στην ειδική επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε  από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» και τον Δήμο Αργιθέας, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και της ΚΕΔΕ

Σε τροχιά υλοποίησης  μπαίνει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή, καθώς το προσεχές διάστημα δημοσιεύεται  στο ΦΕΚ, απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με την οποία καθορίζονται οι πράξεις και οι χρηματοδοτικοί πυλώνες του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην εκδήλωση με τίτλο: «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πράσινου Ταμείου, στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση  από τον κο Γιώργο Καπεντζώνη, Πρόεδρος «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» & Δήμαρχος Δωρίδος και τον κο Ανδρέα Στεργίου, Μέλος ΔΣ «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Πρόεδρος «Δικτύου Πίνδος, Δήμαρχος Αργιθέας παρουσιάστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του καινοτόμου έργου του Δήμου Αργιθέας, Διαχείρισης Φερτών Υλικών από Πλημμύρες, με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας.

Παράλληλα από τον κο Χρήστο Τριαντόπουλο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές  και τον κο Στάθη Σταθόπουλο Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, παρουσιάστηκαν οι σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων θωράκισης των δημοτικών υποδομών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για την υλοποίηση τους, με αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας.

Καθολική αναγνώριση για το καινοτόμο έργο Θωράκισης από Πλημμύρες με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας, στον ορεινό Δήμο Αργιθέας  

Το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, συγκεντρώνοντας καθολική αναγνώριση σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, έδωσε το έναυσμα να ληφθούν και να ανακοινωθούν  από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ευρύτερες κυβερνητικές αποφάσεις για τους απομακρυσμένους και ευάλωτους Δήμους, όπως η προώθηση Εθνικού Σχεδίου Ορεινών Περιοχών, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται όλες οι δημόσιες θεσμικές και χρηματοδοτικές πολιτικές, που αφορούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη και προστασία όλων των ορεινών περιοχών της χώρας και το νέο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας.

Ταυτοχρόνως το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού» το 2019,  εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων αποτελεί παράδειγμα – ως «έργο πιλότος», για τέτοια έργα και δράσεις για όλους τους Δήμους του «Δικτυού Πόλεων με Λίμνες», κατά προτεραιότητα,  μεταξύ πολλών άλλων περιοχών, στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και στο Δήμο Παρανεστίου, στο φράγμα Θησαυρού, που πλήττεται από τις συχνές και μεγάλες διασυνοριακές πλημμύρες του Έβρου.

Οι εξελίξεις για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων και το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε: 

-Για το ΕΑΠ Αγράφων, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ ότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, που εξειδικεύει τις πράξεις, με βάση τις οποίες ξεκινούν οι προκηρύξεις έργων και με μελετών υλοποίησης του, κατανέμεται σε  χρηματοδοτικούς πυλώνες ως εξής: ποσοστό 47% (42 εκ. €) σε δράσεις για «Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών», 36% (32 εκ. €) για «Ανάπτυξη παραγωγικού ιστού & ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης» και 17% (16 εκ. €) για «Δημόσια Προστασία και Δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών».  Η ολοκλήρωση των έργων του ΕΠ Αγράφων θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

-Για το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών, ότι συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας  κο Άκη Σκέρτσο, με σκοπό την εκπόνηση «Στρατηγικού Σχεδίου Ορεινότητας» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Προωθείται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου, που θα αξιοποιεί πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα  και το ΠΔΕ, για την υλοποίηση μιας συνεκτικής οριζόντιας πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα των μικρών και ορεινών δήμων.

Τι ειπώθηκε στην ειδική επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση

Σύμφωνα με τη ροή του προγράμματος της εκδήλωσης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής, από τους ομιλητές, που απεύθυναν χαιρετισμούς και ανέπτυξαν εισηγήσεις ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

ΚΕΔΕ: η Αυτοδιοίκηση πυλώνας Πολιτικής Προστασίας και Πράσινης Μετάβασης

Εκ μέρους του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Καραγιάννης μετέφερε την εκτίμηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ για το σπουδαίο έργο που υλοποιεί το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, αυτό της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως σήμερα και η Αυτοδιοίκηση καλείται όχι μόνο να κατανοήσει τις επικίνδυνες διαστάσεις  αυτού του σύνθετου και πολυδιάστατου φαινομένου, αλλά και να δράσει για την αντιμετώπιση των συνεπειών του. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως κοινός σκοπός Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας, καθώς και η διασφάλιση της σταδιακής μετάβασης της χώρας σε κλιματική ουδετερότητα με τον πλέον  περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

«Κατά συνέπεια, υπογράμμισε, αποτελεί άμεση ανάγκη η περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει ξεχωριστά κάθε δήμος, να θέσει ως προτεραιότητα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τη βαθμίδα Διοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα σ΄ αυτό το φαινόμενο – και  να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ή άλλως στον μετριασμό του». γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των δράσεων των δήμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Γιώργος Καπεντζώνης, Πρόεδρος «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» Δήμαρχος Δωρίδος: «Καινοτόμες Δράσεις, Πρότυπες Λύσεις, Δημιουργικές Συνέργειες προς την Κλιματική Ουδετερότητα».

-Ο Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, υπογράμμισε τις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας χρηματοδοτικές δυνατότητες,  που υπάρχουν για να θωρακιστούν οι Δήμοι από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να υλοποιήσουν έργα πράσινης μετάβασης αλλά και τις προκλήσεις και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφέροντας ότι:

-«Η συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο διευκολύνει τις δράσεις μας, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη ημέρα πιο καλά οργανωμένοι. Οι εξελίξεις τρέχουν, η κλιματική αλλαγή έγινε κλιματική κρίση. Δύσκολες καταστάσεις έχουν ήδη συμβεί που σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Η ΕΕ έχει θέσει νέες προδιαγραφές για τη διαχείριση κρίσεων στοχεύοντας στην πρόληψη και η Ελλάδα προσαρμόστηκε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ με το νέο κλιματικό νόμο. Η πραγματικότητα είναι ότι την ώρα του φαινομένου λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ενώ μετά την καταστροφή το κόστος  για την αποκατάσταση των υποδομών είναι πολλαπλάσιο. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην πρόληψη, η οποία πρέπει να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική, ειδικά για περιοχές κοντά σε λίμνες όπου είναι μεγάλες οι διαβρώσεις. Πρόληψη για τους Δήμους σημαίνει να έχουμε εξοπλισμό, προσωπικό και σχέδια. Το Δίκτυο μπορεί να παρέχει στους Δήμους βοήθεια για εκπόνηση σχεδίων μείωσης εκπομπών που θα είναι απαραίτητα για την έγκριση προγραμμάτων. Το πρόγραμμα για τη διαχείριση φερτών υλικών από πλημμύρες είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για διαχείριση των υλικών μετά την καταστροφή, που βρίσκεται στον πυρήνα της κυκλικής οικονομίας. Πέρα από την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, είναι σε κορύφωση και το ενεργειακό πρόβλημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει τρόπο να αμυνθεί και σε αυτό. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημοτικές ενεργειακές κοινότητες για να έχουμε μείωση του κόστους».  Ο κος Γιώργος Καπεντζώνης, υπογράμμισε επίσης ότι «για να μην χαθούν αναπτυξιακές ευκαιρίες  και οδηγηθούμε το επόμενο διάστημα σε απεντάξεις και ματαιώσεις έργων, πρέπει άμεσα να υποστηριχθούν οι Δήμοι, ιδίως οι μικροί Δήμοι των απομακρυσμένων περιοχών, με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με ένα πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες στην Ελληνική Περιφέρεια. Το θέμα της υποστελέχωσης των Δήμων έναντι των μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχουν να υλοποιήσουν, είπε ο κ. Καπεντζώνης ότι με την ευκαιρία ξεχωριστών συναντήσεων του, το έχει θέσει στον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κο Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κο Νίκο Ανδρουλάκη.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ευρωβουλευτής, πρώην Πρόεδρος ΝΔ: «Οι πρωτοβουλίες του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» & οι Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

-«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι εδώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης τους εκλεκτούς φίλους δημάρχους που εκπροσωπούν και το «Δίκτυο Πόλεων  με Λίμνες».  Εκείνων  των περιοχών, οι οποίες έχουν λίμνες και πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ψάχνουν να βρουν λύσεις ουσιαστικές, ευρωπαϊκές που θα τους βοηθήσουν να κάνουν μία σωστή διαχείριση των προβλημάτων αυτών. Και θεωρώ ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου γιατί και οι Δήμαρχοι είναι θεσμικοί συνεργάτες μας, συνεργάτες της κάθε κυβέρνησης, του κάθε βουλευτή. Γιατί μπορούν να μας μεταφέρουν τα προβλήματα τα οποία οι ίδιοι ζουν μαζί με τους δημότες τους και ταυτόχρονα μας πιέζουν με την καλή έννοια του όρου για τις λύσεις τις οποίες ήδη έχουν επεξεργαστεί. Και είναι μεγάλη μου χαρά όταν μου φέρουν και έτοιμες λύσεις.  Εδώ μιλάμε για ένα Δίκτυο με Δημάρχους οι οποίοι έχουν σχέδιο, έχουν προγραμματισμό, γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν, γνωρίζουν πως πρέπει να βρουν από τα προγράμματα τα Ευρωπαϊκά εκείνα τα μέσα για να προχωρήσουν. Και πρέπει να τους συγχαρώ διότι οι δήμοι τους είναι εκείνοι που είναι πρώτοι στα προγράμματα αυτά που είναι ευρωπαϊκού περιεχομένου και μας κάνουν περήφανους ως Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς με πολλή χαρά τους υποδέχθηκα και τους διαβεβαίωσα ότι οι Ευρωβουλευτές μας θα είναι στην διάθεσή τους, ώστε μαζί να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ολοκληρωμένα αυτή την προσπάθεια με τα αποτελέσματα που απαιτούνται για το καλό των δημοτών τους».

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές: « Το Δημοσιονομικό κόστος από Φυσικές Καταστροφές και τα Οφέλη από Ολοκληρωμένες Πολιτικές Πρόληψης και Θεραπείας των Συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης»

Ο κος Χρήστος Τριαντόπουλος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά την περίοδο 2019-2022 οι δαπάνες για κρατική αρωγή, στήριξη και αποκατάσταση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών διπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο 2015-2018 καθώς πλησιάζουν το 1 δισεκ, ευρώ έναντι 557 εκατ. την προηγούμενη περίοδο. «Αυτό, τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός, αποτυπώνει την εικόνα για τους πόρους που διαθέτει η κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών και την αποκατάσταση των υποδομών με έμφαση στην ανθεκτικότητα προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και καλύτερες συνθήκες σε σχέση με πριν. Η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε. Υλοποιούμε την φιλοσοφία της κυβέρνησης σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών».

Γεώργιος Αρβανιτίδης, Τομεάρχης Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης: «Η Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή των Δράσεων για την Πράσινη Μετάβαση»

Ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης στην αρχή του χαιρετισμού του συνεχάρη τους συντελεστές του πρώτου έργου συλλογής στην Ελλάδα, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές στο Δήμο Αργιθέας. Ενός έργου– πιλότου για πολλά άλλα τέτοια έργα και δράσεις σε όλους τους Δήμους του «Δικτυού Πόλεων με Λίμνες». Ενός έργου που συνδυάζει τους κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας και την μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες” συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθεί όλες τις βέλτιστες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές και πολιτικές ανά την Ευρώπη, στο πλαίσιο κατάρτισης του προγράμματος του Κινήματος που θα παρουσιαστεί σύντομα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δίνει μεγάλη σημασία στα συμπεράσματα από τέτοιου είδους έργα, που υλοποιούνται από πολλούς φορείς στη χώρα μας. Τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να συνδεθούν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε επίπεδο διοίκησης και έτσι να βελτιώσουν τις εφαρμοζόμενες πρακτικές, με όφελος για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για την κοινωνία. Ενώ παράλληλα, στηρίζει την καινοτόμα δράση σε όλα τα επίπεδα κα είναι αρωγός σε κάθε παρόμοια προσπάθειά.  Τονίζει ότι κάθε έργο υποδομής γενικότερα, θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν του την ανθεκτικότητα απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.

-«Είναι πολύ σημαντικό η διοίκηση να συνδέει αλλά και να αξιολογεί σε τακτά διαστήματα τις πολιτικές της για το περιβάλλον, με όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένα δεδομένα και τεχνολογίες. Και αυτή η παροχή νέων δεδομένων είναι ένας ακόμα σκοπός που υπηρετεί το έργο σας που έχει Πανευρωπαϊκή προοπτική για λογαριασμό της πολιτείας και της κοινωνίας.», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος του χαιρετισμού του ο Γιώργος Αρβανιτίδης.

Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου: «Τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Τα Προγράμματα και οι Προσκλήσεις για Δράσεις και Έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κος Στάθης Σταθόπουλος, υπογράμμισε ότι οι πληρωμές από τα προγράμματα του  Πράσινου Ταμείου στο 11μηνο του 2022 είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερες από όσες είχαν γίνει ολόκληρη την τετραετία 2016 – 2019. «Υπάρχει, τόνισε, σημαντική πρόοδος και αποτέλεσμα. Και υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον από τους Δήμους για συμμετοχή στις προσκλήσεις του Πράσινου Ταμείου. Χρηματοδοτήσαμε τη μεθοδολογία, ώστε η χώρα να έχει πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των φερτών υλικών από τις πλημμύρες, πρόγραμμα που απεδείχθη πετυχημένο καθώς προσέλκυσε τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το κυβερνητικό ενδιαφέρον». Επίσης ο κος Στάθης Σταθόπουλος ανέφερε ότι: «πριν δέκα χρόνια η κλιματική αλλαγή ακουγόταν σαν ακαδημαϊκή αναζήτηση. Σήμερα εφαρμόζουμε προγράμματα βοήθειας προς τους φορείς που καλούνται να την αντιμετωπίσουν».

Στο έργο για τη διαχείριση των φερτών υλικών χρηματοδοτήσαμε την μεθοδολογία, ώστε η χώρα να έχει πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των φερτών υλικών από τις πλημμύρες, πρόγραμμα που απεδείχθη πετυχημένο καθώς προσέλκυσε τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το κυβερνητικό ενδιαφέρον. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο Δίκτυο, όσο και στο Δήμο Αργιθέας που κατάφερε να υποβάλει και να εκτελέσει αυτήν την πρωτοβουλία».

Ο κ. Σταθόπουλος παρουσίασε τα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο – μεταξύ αυτών το πρόγραμμα που αποσκοπεί το 2030 να έχουμε 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις – σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε συγκυρία που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δήμους για συμμετοχή στις προσκλήσεις του Ταμείου αλλά και περισσότερα από ποτέ διαθέσιμα κονδύλια.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  ότι το γεγονός έχει σημειωθεί αύξηση των πληρωμών του Πράσινου Ταμείου  στο 11μηνο του 2022 μιάμιση φορά μεγαλύτερη από όσες είχαν γίνει ολόκληρη την τετραετία 2016 – 2019 καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και αποτέλεσμα, παρά τις ελλείψεις προσωπικού που είναι υπαρκτές σε Δήμους και στο Ταμείο αλλά δεν πρέπει να οδηγούν σε αδράνεια. «Είμαστε, κατέληξε, στη διάθεση σας να εξετάσουμε λειτουργικές και χρήσιμες ιδέες».

Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας, Μέλος ΔΣ Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Πρόεδρος «Δικτύου Πίνδος»: Ομιλία-Παρουσίαση: «Η Πρότυπη Λύση- Καινοτόμο Έργο Διαχείρισης Φερτών Υλών από Πλημμύρες στην Αργιθέα και Το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγράφων».

Ο  κος Ανδρέας Στεργίου, συνοδεύοντας την παρουσίαση του καινοτόμου έργου της Αργιθέας Διαχείρισης Φερτών Υλικών από Πλημμύρες, με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας,  με οπτικοακουστικό υλικό και τεχνικά στοιχεία από τη φάση του σχεδιασμού, μετά την καταστροφική επέλαση των πλημμυρών του «Ιανού» το 2019 μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης του, τόνισε ότι: «Η Αργιθέα  υλοποίησε ένα καινοτόμο έργο, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής, εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων. Αξιοποιώντας τη δυναμική του έργου βγήκε από την αφάνεια, μπήκε σε δυναμικές συνεργασίες με όμορους Δήμους αλλά και ευρύτερα σε κοινές  δράσεις έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, δικτύωσης, υλοποίησης μελετών και έργων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κοινωνικής οικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας, ορεινής οικονομίας και καινοτομίας. Με αφετηρία την υλοποίηση του πρώτου στην Ελλάδα έργου συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές υπογράφηκε  Σύμφωνο Συνεργασίας, μεταξύ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», και του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προχωράμε σε νέες δράσεις διαχείρισης της βιομάζας, που παρασύρεται και συσσωρεύεται μετά από ένα πλημμυρικό φαινόμενο».

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου αναφέροντας ότι συμμετέχει  μαζί με τον κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη  Δήμαρχο Ανωγείων εκ μέρους της ΚΕΔΕ στην Διυπουργική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών  σημείωσε ότι  «συγκεντρώνονται ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο και άξονες μιας πολύ συγκεκριμένης νομοθεσίας, όλες οι δημόσιες πολιτικές και οι χρηματοδοτικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί δήμοι, τα οποία  είναι τεράστια και οι ανάγκες τους διαφέρουν από αυτές της υπόλοιπης χώρας, καθώς η ερημοποίηση της υπαίθρου έχει αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Στόχος είναι  να εκπληρωθεί η επιταγή, η οποία  εκπηγάζει  από το άρθρο 101 του Συντάγματος που προστατεύει τόσο τη νησιωτικότητα όσο και την ορεινότητα».

Παράλληλα, είπε ο κος Στεργίου ότι προωθείται το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων. Μέσω της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία την εικόνα του ορεινού χώρου των Αγράφων, καθιερώνοντάς τον ως πρότυπο τόπο ανάπτυξης ορεινών περιοχών, προορισμό, τόπο κατοικίας, τόπο άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

-«Εξασφαλίσαμε μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο μας, χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών, βελτίωση υπηρεσιών, αντιπλημμυρική θωράκιση, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οδικές συνδέσεις, όπως επίσης έργα και προγράμματα  ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού και των ευκαιριών οικονομικής εξέλιξης, καθώς και  δημόσιας προστασίας του πολύτιμου φυσικού αποθέματος».

-«Για πρώτη φορά η Πολιτεία είδε τα προβλήματα, είπε ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε σε μια περιοχή που μπορεί να δείξει το δρόμο για το πως μπορούμε να κινηθούμε στο μέλλον» τόνισε ο κ Στεργίου. 

Μηνύματα Ευρωβουλευτών Βουλευτών

Χαιρετισμούς προς την εκδήλωση, τονίζοντας την υποστήριξη τους στα έργα και τις δράσεις του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και του «Δικτύου Πίνδος» όπως επίσης τη σημασία του έργου της Αργιθέας σε εγχώριο και Ευρωπαϊκό επίπεδο απηύθυναν οι κκ: Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου Ευρωβουλευτής ΝΔ, Μαρία Σπυράκη Ευρωβουλευτής,  Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Διαλογική συζήτηση και παρεμβάσεις

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δια ζώσης και εξ αποστάσεως από Δήμους μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» Δήμαρχοι, Αιρετά Μέλη Διοικήσεων των Δήμων και  δεκάδες στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις και αντάλλαξαν ενημέρωση και εμπειρίες για έργα και καλές πρακτικές κλιματικής θωράκισης και πράσινης μετάβασης. Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις έγιναν από τους: κο Αναστάσιο Καγιάογλου Δήμαρχο Παρανεστίου, κο Στέλιο Κωφό, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αργιθέας, κο Βασίλη Μπράντζο Γενικό Γραμματέα Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, κο Χρήστο Γκρέκο Διευθυντή Δικτύου Πίνδος, Βαγγέλη Κωφό δικηγόρο.  

Στο πλαίσιο της διαλογικής συζήτησης αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ επισημάνθηκαν προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως μεταξύ άλλων αυτά  της έλλειψης προσωπικού ιδίως στους μικρούς Δήμους, τόσο στους τομείς των τεχνικών υπηρεσιών όσο και στην Πολιτική Προστασία αλλά και τα εμπόδια που τίθενται από τα κατά τόπους Δασαρχεία για την απομάκρυνση, διαχείριση και εκμετάλλευση της βιομάζας από τα δάση.