Πέρασμα Αχελώου


Το πέρασμα του Αχελώου και η επικοινωνία με το νομό Άρτης που είναι και ο πλησιέστερος του δήμου μας γίνεται με τη χρήση ενός υποτυπώδους εναέριου ποδηλάτου, καθώς οι υπάρχουσες γέφυρες του Κοράκου και του Καταφυλλίου υποχρεώνουν τους κατοίκους να ακολουθήσουν μία διαδρομή πολλών χλμ. χωματόδρομου με καθυστέρηση αρκετών ωρών.

 

Οι «περαταριές» όπως ονομάζονται τα πρωτότυπα αυτά δημιουργήματα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950 και παραμένουν ως έχουν. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατασκευή, ένα μεταλλικό καλάθι χωρητικότητας τεσσάρων ατόμων, η οποία στηρίζεται σε ένα τεντωμένο ανάμεσα σε δύο πυλώνες συρματόσχοινο.

Η χρήση της περαταριάς είναι απολύτως αναγκαία, αν αναλογιστεί κανείς την αξία του χρόνου τόσο για την μεταφορά των κατοίκων και των προϊόντων της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα για έκτακτα περιστατικά ασθενείας. Βέβαια θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα είχε προβλεφθεί η ύπαρξη κάποιου χειριστή για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη χρήση του «καλαθιού». Δυστυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π. δεν έχουν επιτρέψει την αντίστοιχη πρόσληψη. Συνεπώς οι κάτοικοι επαφίονται στη βοήθεια έμπειρων συντοπιτών τους που έχουν αναλάβει εθελοντικά αυτή την εξυπηρέτηση. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το πέρασμα γίνεται ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες αναγκάζοντας πολλές φορές τον Δήμο να απαγορεύει τη χρήση του.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το πέρασμα του Αχελώου με το χαρακτηριστικό αυτό τελεφερίκ αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη καθώς συνδυάζει τη δράση με την απόλαυση του μαγευτικού φυσικού τοπίου.