Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2022

Όπως κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, έτσι και φέτος γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ενημέρωσης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το φετινό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι απλό αλλά ηχηρό: «Έχουμε μόνο μια Γη (#OnlyOneEarth)» κι εμείς, παρόλα αυτά, χρησιμοποιούμε το ισοδύναμο 1,6 πλανητών σαν τη Γη, για να συντηρήσουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να «σηκώσουν» άλλο τις ανάγκες μας, ενώ η κλιματική κρίση προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα με ανθρώπινα θύματα, μετακινήσεις πληθυσμών και απώλειες τρισεκατομμυρίων! Μια τέτοια μέρα καλούμαστε όλοι για μια ακόμη φορά να συνειδητοποιήσουμε και να αλλάξουμε επιτέλους τη στάση μας ως κοινωνία απέναντι στο περιβάλλον, για τον πλανήτη που δεν έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αλλά έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας!

Είναι σε όλη την υφήλιο πλέον γνωστό, αλλά ίσως όχι απολύτως κατανοητό ή αποδεκτό, ότι η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ είναι εδώ και την ζούμε όλοι, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό και αντίκτυπο. Ενδεχομένως να μην είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε μια κατάσταση όπως μας παρουσιάζετε.. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε έναν πλανήτη έτσι κι αλλιώς, στον οποίο ζούμε όλοι και θα ζουν και τα παιδιά μας, όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πια. Επιτέλους, πρέπει να αναλογιστούμε όσα φωνάζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ας κάνουμε ημέρα περιβάλλοντος την ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, εφαρμόζοντας ο καθένας από εμάς απλές βασικές αρχές, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συνανθρώπους μας! Γιατί μπορεί να ζούμε το ΣΗΜΕΡΑ, αλλά οφείλουμε να φροντίσουμε για το ΑΥΡΙΟ!

Οι στόχοι και οι δράσεις του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες ανταποκρίνονται και αντικατοπτρίζουν αυτόν ακριβώς τον σημαντικό σκοπό που πρεσβεύει η σημερινή ημέρα. Έχοντας πάντα ως ορόσημο τα λιμναία οικοσυστήματα, στοχεύει στην προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών, στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά παράλληλα και στην αειφόρο ανάπτυξη και την προώθηση και εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, υπό τους όρους που επιβάλλουν τα σημερινά δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και κρίση.

Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες

#THINK GREEN # ACTIVE GREEN # BE GREEN