Μήνυμα του Δημάρχου Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου για την επέτειο του ΟΧΙ

Το περήφανο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 έμεινε χαραγμένο στην εθνική συνείδηση ως ορόσημο γενναιότητας αλλά και άρνησης απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού, του φασισμού και του ναζισμού.
Υπήρξε δίχως καμία αμφιβολία ένα από τα σπουδαιότερα και καθοριστικότερα κατορθώματα της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων.
Αποτέλεσε την ηχηρή αντανάκλαση της θέλησης του λαού μας για αντίσταση.
Συμπύκνωσε σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες ολόκληρου του έθνους.
Είναι “σταθμός” με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, τον ύψιστο αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μάχη απέναντι στην τυραννία και σε οποιαδήποτε μορφή βίας που προσπαθεί να εξαλείψει οτιδήποτε παράγει ελεύθερη σκέψη και βούληση.
Είναι σύμβολο των “όχι” της ζωής μας, που της δίνουν πραγματικό νόημα και ορίζουν τους αγώνες μας και την ταυτότητά μας.
Ο πολλαπλός αυτός συμβολισμός καθιστά την 28η Οκτωβρίου διαχρονικά επίκαιρη και εκπαιδευτικά αναγκαία στις νεότερες γενιές. Τις γενιές του σήμερα και του αύριο, που καλούνται να διδαχτούν από τις εμπειρίες των προηγούμενων, όχι για να μάθουν να μισούν, αλλά για να απαρνηθούν το μίσος που έσπειρε τον όλεθρο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ειδικότερα σε μια εποχή όπως η τωρινή με πολλαπλές προκλήσεις και αμφίσημα μηνύματα, έρχεται η σημερινή ημέρα για να μας υπενθυμίσει τα υψηλά ιδανικά μας.
Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας, λοιπόν, και του καθενός ξεχωριστά να συνεχίσουμε να δίνουμε τις πολλές και δύσκολες μάχες με προσήλωση στο πνεύμα συμπόνιας και συνοχής, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στους ασθενέστερους και διασφαλίζοντας προοπτική για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.
Το οφείλουμε άλλωστε στην ηρωική γενιά του Έπους του 40′.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες!

Ανδρέας Β. Στεργίου
Δήμαρχος Αργιθέας