Καλωσορίζουμε τους ορεινούς ποδηλάτες που θα διασχίσουν την οροσειρά της Πίνδου

53 χωριά σε 8 νομούς

53 χωριά σε 8 διαφορετικούς νομους για  τη διαδρομή του Bike Odyssey 2018!
Από γραφικά, ορεινά χωριά ξεχωριστού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας θα περάσει ο δυσκολότερος ίσως για τα ελληνικά δεδομένα αγώνας ορεινής ποδηλασίας που θα διαρκέσει 8 μέρες και θα διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου, από 15 έως 23 Ιουνίου 2019

Κάποια από τα ενδιάμεσα χωριά και οικισμοί απ’ όπου διέρχεται η διαδρομή του Bike Odyssey 2018 :

 

 Σμίξη – 1o Χωριό Σταθμός 

Η Σμίξη είναι ορεινό χωριό του νομού Γρεβενών και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα.

……………………….

Καλλιρρόη – 2o Χωριό Σταθμός 

……………………….

Πύλη – 3o Χωριό Σταθμός

……………………….

Καλύβια Πεζούλας – 4o Χωριό Σταθμός 

……………………….

Ανθηρό
Το Ανθηρό είναι έδρα του Δήμου Αργιθέας, χτισμένο σε 900 μ. υψ. Απέχει από την Καρδίτσα 75 χλμ. και από το Μουζάκι 50 χλμ.
Ο πληθυσμός του Ανθηρού αποτελείται από 350 άτομα το χειμώνα και 1.500 περίπου άτομα το καλοκαίρι. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αντλούν το εισόδημά τους από αγροτικές εργασίες, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση ξύλου, άλλοι είναι οικοδόμοι και κάποιοι συνταξιούχοι και ορισμένοι διατηρούν εποχιακά καταστήματα.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχε μεγάλο ακμάζον χωριό στην ίδια θέση, γεγονός που μαρτυρούν τα ερείπια των σπιτιών που βρέθηκαν στις αρχές του αιώνα (η βρύση στο κέντρο του χωριού, οι δύο ερειπωμένες εκκλησίες, καθώς και η Μονή Κατουσίου). Τα παλιότερα σπίτια του χωριού, διώροφα πετρόκτιστα γύρω στα 1910, από τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση τρία, χτίστηκαν από Ηπειρώτες μαστόρους.
Όσον αφορά το τοπωνύμιο Μπουκοβίτσα, είναι σλαβικής προέλευσης. Μπορούμε να το ετοιμολογήσουμε από τη λέξη bukovo, η οποία σημαίνει οξυά, και την υποκοριστική κατάληξη –ίτσα. Επομένως είναι οικισμός της ύστερης βυζαντινής εποχής.
Στο χωριό λειτουργεί μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια. Κοντά στο χωριό υπάρχουν οι μονές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Γεννήσεως της Θεοτόκου (Μονή Κατουσίου), η γέφυρα του Κοράκου, πετρόχτιστο γεφύρι του 14ου αι. και δύο σπήλαια, της Κλεφτόβρυσης και του Σταυρού. Σημεία με ιδιαίτερη θέα είναι οι κορυφές των βουνών, Τσιούκα και Πηγάδι. 
Επίσης, γύρω από το χωριό υπάρχουν πλούσια δάση με οξιές και έλατα. Συγκεκριμένα το δάσος «Καρακίτσιου», με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το δάσος «Κατσάνος», το δάσος «Καλατόρι». Υπάρχουν επίσης δάση «Βλάχας», «Κλεφτόβρυσης», «Δραμπάλας» και «Παπαρούνας-Κανάλια». Πολλές είναι και οι πηγές με τρεχούμενο νερό. Ο Κατουσιώτης ή Ανθηριώτης ποταμός, με τις πέστροφες, τις μπριάνες και τις ασπρίτσες και πλούσια ορνιθοπανίδα, πηγάζει από τη θέση Κρανιές του οικισμού Μεταμόρφωση. Στη διαδρομή του υπάρχουν νερόμυλοι.

……………………..

 

Ολόκληρο το πρόγραμμα σε μορφή PDF