Δήλωση δημάρχων Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων για τη σωτηρία των Αγράφων

ΣΩΘΗΚΕ Η ΝΙΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ!

Δήλωση δημάρχων Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων

Με τις δύο πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έσβησε οριστικά ο κίνδυνος της καταστροφής της «κοιμωμένης των Αγράφων» από τις ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για σπουδαία συλλογική νίκη της κοινωνίας των πολιτών, την οποία χαιρετίζουμε ως δήμαρχοι των Θεσσαλικών και των Ευρυτανικών Αγράφων. Πρόκειται για ηθική και πολιτική δικαίωση, όλων όσων ανά το Πανελλήνιο στρατεύτηκαν για τη σωτηρία των ιστορικών Αγράφων. Όσων υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο την προστασία του Περιβάλλοντος σε μία περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτιστικό και οικολογικό ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε όλους τους Συλλόγους και Φορείς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, τις Επιτροπές Αγώνα, τους Αγραφιώτες αλλά και κάθε πολίτη από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μέσα από την κοινή προσπάθεια συνέβαλλαν στη σωτηρία των Αγράφων από τα αιολικά. Ειδικότερα ευχαριστούμε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, οι οποίοι ανάδειξαν το πρόβλημα και υπερασπίστηκαν την προστασία του τόπου μας. Η «νίκη της Νιάλας» είναι συλλογική και αποτελεί τη δικαίωση πολύχρονων αγώνων, αλλά και το δίδαγμα ότι κανένας δίκαιος αγώνας δεν χάνεται.

Κερδίσαμε τη μάχη, αλλά ο Αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων συνεχίζεται, γιατί η απειλή είναι εδώ. Τα υπόλοιπα βουνά της Αργιθέας, του Μουζακίου, των Ευρυτανικών Αγράφων συνεχίζουν να απειλούνται από τα αιολικά. Κάνουμε γνωστό ότι σχεδιάζονται επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, στο Βουτσικάκι, στη Καράβα και Χονδροσπάνι να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου.

Καλούμε όλους να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα για τη σωτηρία των Αγράφων, να παραμείνουν τα βουνά μας αναλλοίωτα, με την ιστορική, γεωλογική και οικολογική αρτιμέλεια που χάρισε η Φύση. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ μέσα  από ένα Εθνικό σχεδιασμό και  ένα Εθνικό χωροταξικό. Απευθύνουμε  προσκλητήριο σε φορείς και πολίτες, να εντείνουμε τον ειρηνικό μας αγώνα για την προστασία των βουνοκορφών  των Αγράφων. Ο αγώνας συνεχίζεται σε πολιτικό, νομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Κερδήθηκε  μία κρίσιμη μάχη, συνεχίζουμε τον αγώνα  για τη σωτηρία των Αγράφων συνολικά.

Οι δήμαρχοι Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων

Παναγιώτης Νάνος, Λίμνης Πλαστήρα
Ανδρέας Στεργίου, Αργιθέας
Αλέξης Καρδαμπίκης, Αγράφων Ευρυτανίας.