Συνεδρίαση ΤΕΣΟΠΠ στο Δήμο Αργιθέας για την αντιπυρική περίοδο

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 η πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) Δήμου Αργιθέας για το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κινδύνων κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Πρόκειται για το νέο όργανο συντονισμού εμπλεκόμενων φορέων το οποίο αποτελεί εξέλιξη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ), όπως αυτή προκύπτει έπειτα από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις κατά τις οποίες αυξάνονται και οι αρμοδιότητες των Δήμων σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ανθηρού, έγινε εκτενής αποτίμηση των έως τώρα ενεργειών από κάθε εμπλεκόμενο φορέα και ακολούθησε λεπτομερής συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) Δήμου Αργιθέας, κ. Στεργίου Ανδρέας από τη μεριά του προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού, την υφιστάμενη κατάσταση και διαθεσιμότητα του εξοπλισμού, την τελική φάση της πρόσληψης εννέα εποχιακών υπαλλήλων για τις ανάγκες της πυροπροστασίας, τους καθαρισμούς δρόμων, οικοπέδων, κοινόχρηστων χώρων και τις ενέργειες κατάρτισης σχεδίων για την αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής προστασίας.

Εν συνεχεία, όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων περιέγραψαν το πώς δύνανται να συνδράμουν όταν απαιτηθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς επίσης επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ κάθε πλευράς, όπως αυτό έχει καλλιεργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας.
  • Ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.
  • Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  • Συντονισμός σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2».
  • Υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την ΓΓΠΠ.

Συμμετείχαν οι κάτωθι:

  • ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Καρδίτσας, Πτέραρχος κος Φούκας Στυλιανός
  • η Αν. Διοικητής Π.Υ. Μουζακίου Ανπτέραρχος κα Μαυρουδόγλου Κρυσταλλία
  • ο Διοικητής ΚΕΣΝ Αντισυνταγματάρχης κος Γυρίτος Στυλιανός
  • ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων ΚΕΣΝ Ταγματάρχης κος Σταμούλης Ευάγγελος
  • ο Διοικητής Λόχου Διοικήσεως ΚΕΣΝ Λοχαγός κος Βυτοζύρης Απόστολος
  • η Εκπρόσωπος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καρδίτσας κα Αντωνίου Σταυρούλα
  • ο Δασάρχης Μουζακίου κος Γκόζκος Απόστολος, μαζί με τον κο Σέμπρο Απόστολο
  • οι Αντιδήμαρχοι Πούλιος Χαράλαμπος και Σακκάς Νίκος
  • ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μερεντίτης Κωνσταντίνος
  • ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδωράκης Αθανάσιος
  • οι Πρόεδροι Δ.Κ. Ανθηρού Θεοδωράκης Κωνσταντίνος, Δροσάτου Λαμπέρης Αθανάσιος και Ελληνικών Θάνος Απόστολος.

Υπενθυμίζεται πως η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και των περιορισμένων βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση και την επέκταση μιας πυρκαγιάς. Επιπρόσθετα, από την 1η Μάη 2024 έχουν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί της αντιπυρικής περιόδου αναφορικά με την χρήση φλόγας στην ύπαιθρο, ενώ οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα και συλλήψεις.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αργιθέας