ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΑΓΡΑΦΩΝ – ΑΡΓΙΘΕΑΣ – ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Με την αριθ. 26650/23.3.2023 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθ.2032 ΦΕΚ 31/3/2023), συστάθηκε η Επιτροπή Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» (ΕΑΠΑ).

Σκοπός του φορέα είναι η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΕΑΠΑ», η παρακολούθηση και συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και τυχόν απαραίτητες προσαρμογές που ενδεχομένως απαιτηθούν κατά την υλοποίηση και την διασφάλιση της συγχρηματοδότησης και συνέργειας μεταξύ των χρηματοδοτικών μέσων.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους εκάστοτε:  Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως Πρόεδρο και μέλη τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τους Γενικούς Γραμματείς:  Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης (Γραφείο Πρωθυπουργού), Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ.

Επίσης συμμετέχουν οι δήμαρχοι της Διαδημοτικής Συνεργασίας Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, οι οποίοι έθεσαν στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη την ένταξη των Αγράφων σε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο συνέταξαν από κοινού οι Δήμοι. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση η οποία γίνεται για πρώτη φορά, ειδικά για την περιοχή και παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ανθηρό Αργιθέας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δηλώσεις δημάρχων:

Αλέξης Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων:  Οι στόχοι μας παραμένουν δεδομένοι και θέλουμε τα χωριά μας να παραμείνουν ζωντανά, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, ανθρωποκεντρικά δομημένα. Θεωρούμε αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ως ένα ηθικό συμβόλαιο των Δημοτικών Αρχών των τριών Δήμων με τους δημότες μας. Μαζί επιχειρούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας προς το καλύτερο, με έργα ουσιαστικά που θα αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού και θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων όχι πρόσκαιρα αλλά σε βάθος χρόνου, υλοποιώντας έργα που θα αλλάξουν δραστικά τη φυσιογνωμία των Δήμων μας.

Αντρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας: Το “Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων” λαμβάνει, και θεσμικά πλέον, “σάρκα και οστά”. Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση μιας πολύμηνης συστηματικής προσπάθειας και την επίσημη επισφράγιση μιας ιστορικής ευκαιρίας για τον τόπο μας. Η στιγμή είναι κομβική. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε δυναμικά με την ίδια αφοσίωση και με ακόμα μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένας διαθέσιμος πόρος για τις ορεινές μας περιοχές.

Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος: Με την σύσταση Φορέα Διαχείρισης ΕΑΠΑ, ολοκληρώνονται οι πολιτικές και διοικητικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός σπουδαίου αναπτυξιακού προγράμματος για τα Άγραφα. Ουσιαστικά μετά τις εκλογές αρχίζει η υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Αποτελεί ευκαιρία για συγκράτηση του εναπομείναντος πληθυσμού και τίθενται οι βάσεις για την επανακατοίκηση των χωριών μας. Μιλάμε την γλώσσα των έργων και το ΕΑΠΑ είναι η ευκαιρία στις προκλήσεις του Μέλλοντος.