Πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του Δήμου Αργιθέας

Επισκέψεις σε Δήμους της Άνω Φραγκονίας και της Σουηβίας για θεματικές συνεργασίες και ανταλλαγή καλών πρακτικών

Σε συνέχεια επαφών και επικοινωνιών που συντόνισε η Ελληνογερμανική Συνέλευση (www.grde.eu), ο Δήμος Αργιθέας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του γερμανικού Δήμου Βάλλενφελς της Άνω Φραγκονίας με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και πιθανή συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως:

  • Ψηφιακές εφαρμογές.
  • Δημογραφικό πρόβλημα – ανάκτηση πληθυσμού.
  • Δημοτικές υποδομές.

Στο πενθήμερο ταξίδι αποστολής (31.07.2023 – 04.08.2023) που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (www.grde.eu), στέλεχος της οποίας θα συνοδεύσει την αποστολή, συμμετέχουν ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γραμμένος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντήσει, εκτός από τον οικοδεσπότη Δήμαρχο του Βαλλενφέλς (Wallenfels) κύριο Γιένς Κόρν (Jens Korn), τους κκ. Φρανκ Έμπερτ (Frank Ebert), Γενικό Διευθυντή του Αναπτυξιακού οργανισμού Oberfranken Offensiv e.V, Χάνς Ρέμπχαν (Hans Rebhan), Αντιπρόεδρο EBE (IHK) και τον Αντιπρόεδρο της Άνω Φραγκονίας (Oberfranken) κύριο Τόμας Ένγκελ (Thomas Engel), ο οποίος θα παρουσιάσει τη διαρθρωτική πολιτική της Βαυαρίας.

Εν συνεχεία ο κ. Στεργίου, ως Πρόεδρος του Δικτύου «Δήμων Περιοχής Πίνδου» και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου «Πόλεων με Λίμνες» θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Σουηβίας (Bezirksverband Schwaben). Σε τηλεδιασκέψεις των προηγούμενων μηνών οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο χωρών εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασίες σε ευρεία βάση με ενδεικτικά θέματα συζήτησης:

  • Προστασία του περιβάλλοντος & κλιματική ουδετερότητα.
  • Διαχείριση φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.
  • Εναλλακτικός τουρισμός.
  • Σύνδεση κοινοτήτων με την ομογένεια και τους Έλληνες της διασποράς.
  • Ψηφιακές εφαρμογές – ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Οι Δήμαρχοι των Δήμων Kellmünz a.d. Iller, Heimenkirch, Tussenhausen, Mauerstetten, Leipheim, Zöschingen και Nersingen ετοίμασαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα επισκέψεων για την ελληνική αποστολή, όπως μεταξύ άλλων ξενάγηση στη μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων Weissenhorn με αξιοποίηση της θερμικής ισχύος για παραγωγή ρεύματος και τηλεθέρμανση.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αργιθέας