Ο Ορεινός Τουρισμός στη Νότια Πίνδο, στη μετά – Covid Εποχή

Από το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων «ΠΙΝΔΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ», πραγματοποιήθηκε στο Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλααστήρα και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοεμβρίου 2021, διημερίδα με θέμα: «Ο Ορεινός Τουρισμός στη Νότια Πίνδο, στη μετά – Covid Εποχή».

Η διημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, με συνδιοργανωτές το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι προοπτικές της Νότιας Πίνδου, ως ένας από τους δημοφιλείς ορεινούς τουριστικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα να αναδειχθούν οι πολιτικές για τη δημιουργία υποδομών που θα υπηρετήσουν το στόχο της ανάπτυξης του Ορεινού Τουρισμού.

Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Νότιας Πίνδου, που επηρεάζουν την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η διασύνδεση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με τον ορεινό τουρισμό, η γαστρονομία της Πίνδου καθώς και καλές πρακτικές προώθησης του ορεινού τουρισμού, που υλοποιήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού. Εισηγητές ήταν ακαδημαϊκοί, ειδικοί επιστήμονες, επαγγελματίες του τουρισμού και εκπρόσωποι φορέων. Επίσης τέθηκαν προβληματισμοί και παράλληλα προτάθηκαν και πιθανές λύσεις των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην περιοχή της Νότιας Πίνδου και γενικότερα στην ορεινή Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι διοργανωτές κ. Παναγιώτης Νάνος δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, ο πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ κ. Ανδρέας Στεργίου δήμαρχος Αργιθέας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου και εκ μέρους της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ η καθηγήτρια κα Παπαδοπούλου Ελένη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και εισηγήθηκε την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρσιμού ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Κύριλλος. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Κων/νος Τσιάρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές Καρδίτσας Γεώργιος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παρουσίασε τις πολιτικές της κυβέρνησης για τον Ορεινό Τουρισμό. Επίσης επί δύο ημέρες παρακολούθησε τις εργασίες της διημερίδας, έλαβε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχής της Νότιας Πίνδου και δεσμεύθηκε ότι θα είναι αρωγός των προσπαθειών του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ και των δήμων που συμμετέχουν ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίσης το πρωί του Σαββάτου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, και το Φράγμα της Λίμνης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις φορέων της περιοχής και σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Κ. Παναγιώτη Νάνο δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα.