Λίμνη Στεφανιάδας, η νεότερη φυσική λίμνη της χώρας

Η Λίμνη Στεφανιάδας αποτελεί την τελευταία καταγεγραμμένη ελληνική λίμνη που έχει δημιουργηθεί από φυσικά αίτια. Υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στεφανιάδας του Δήμου Αργιθέας (Π.Ε. Καρδίτσας – Περιφέρεια Θεσσαλίας). Βρίσκεται στην Ανατολική Αργιθέα και απέχει 373 χλμ από την Αθήνα, 278 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 71 χλμ από την Καρδίτσα, 45 χλμ από το Μουζάκι. Έχει ελλειπτικό σχήμα, βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, ενώ η έκτασή της δεν ξεπερνάει τα 165 στρέμματα.

Η φυσική Λίμνη Στεφανιάδας, σχηματίστηκε από κατολίσθηση στις αρχές του έτους 1963, όταν η πλαγιά Στοιχειό ξεκόλλησε από το Βουνό Σμίνικο και έφραξε ουσιαστικά το Στεφανιώτη ποταμό, παραπόταμο του Αχελώου. Είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις που είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους κι ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα. Στο βυθό της Λίμνης, βρίσκονται σπίτια και κτίσματα από τον οικισμό που υπήρχε στην πλαγιά και στο τμήμα του βουνού που κατέπεσε.

Αν κι ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, οι κάτοικοι του χωριού πλήρωσαν πανάκριβα το αντίτιμο της σπάνιας ομορφιάς που σήμερα αντικρίζει ο επισκέπτης, μιας και ήταν η αρχή του πληθυσμιακού μαρασμού της Στεφανιάδας και η αφετηρία της μαζικής μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς επιστημονικές πληροφορίες σχετικές με την ποιότητα του νερού και σίγουρα απαιτείται εκτενέστερη αξιολόγηση του οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί. Σε γενικές γραμμές, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης εξαιτίας της απουσίας αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή γύρω από τη λίμνη.

Κίνδυνος πρόσχωσης ή ακόμα και εξαφάνισης με την πάροδο των ετών θα μπορούσε να προκύψει από τα φερτά υλικά των χειμάρρων και των ρεμάτων που καταλήγουν σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του σχηματισμού της νεότερης Λίμνης στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα εντυπωσιακό. Στο άγριο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Αργιθέας, η Λίμνη Στεφανιάδας εξασφαλίζει την απαραίτητη ηρεμία και γαλήνη, προσδίδοντας μία διαφορετική πινελιά στο ήδη πανέμορφο τοπίο.

Κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικός είναι ο Αγιασμός των Υδάτων κατά την Εορτή των Θεοφανείων.