ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ: ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – ΙΑΝΟΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «ΠΙΝΔΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ» και ο Δήμος Μουζακίου πραγματοποίησαν στο Μουζάκι και ειδικότερα στο ξενοδοχείο MOYZAKI PALACE, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, διημερίδα με θέμα: «ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – ΙΑΝΟΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ».

Συνδιοργανωτές ήταν επίσης η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, καθώς επίσης η διημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το συντονισμό της είχε ο Δ/ντής του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. Χρήστος Γκρέκος.

Στόχος της διημερίδας ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ, να συζητηθεί η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών και να προταθούν επιπρόσθετα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Οι εισηγήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς, ανώτατα στελέχη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Από όλες τις παρουσιάσεις και τις τοποθετήσεις έγινε απολύτως σαφές πως ο ΙΑΝΟΣ ήταν ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενα που χτύπησε πολλαπλώς το Νομό Καρδίτσας και αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα λεπτομερή στοιχεία που παρατέθηκαν από εισηγητές για τη σφοδρότητα του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος ουσιαστικά ήταν μη αντιμετωπίσιμος όταν εμφανίστηκε, καθώς παράλληλα, υπογραμμίσθηκε η απόλυτη ανάγκη εκπόνησης ενός συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλα τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις δυσμενέστατες συνέπειές της που όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και πιο δραματικές.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκαναν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, που χαρακτήρισε την 18η Σεπτεμβρίου, «μαύρη» επέτειο για το Νομό Καρδίτσας και ειδικά για το Δήμο Μουζακίου που υπέστη αμέτρητα πλήγματα, ο Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ και Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου που ανέφερε ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Υάκινθος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία των διοργανωτών καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει πλούσιο υλικό για τον ΙΑΝΟ, τα ακραία φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους και η ευκαιρία της παρουσίασης που δίδεται είναι μοναδική για όλους.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι Βουλευτές Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός και κα. Ασημίνα Σκόνδρα καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος.

Κατά τη δεύτερη ημέρα αναλύθηκαν τρόποι καταγραφής των περιβαλλοντικών δεδομένων και της εξέλιξης φαινομένων. Επίσης συζητήθηκε και ο μεγάλος στόχος της Δημοτικής αρχής του Δ. Μουζακίου για ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου στο Μουζάκι, για την οποία μάλιστα ειπώθηκε πως έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αρμόδιες Υπηρεσίες.

Επίσης έγινε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές παραποταμίως στο Μουζάκι, στη γέφυρα Μπαλάνου, τη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου καθώς και στην περιοχή της Πύλης.

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν πολλοί αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων ήταν, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Δήμητρα Νάτσινα, οι Δήμαρχοι Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, Αγράφων κ. Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Μετσόβου, κ. Κων/νος Τζαφέας, Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση, Β. Τζουμέρκων κ. Ιωάννης Σεντελές, ο συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Γ. Χαρίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κ. Μ. Καραμπέκου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Απ. Αγγελάκη και κ. Η. Τρυφέρης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μουζακίου κ. Αχ. Καταραχιάς, οι Αντιδήμαρχοι Αργιθέας κ. Πούλιος και κ. Γραμμένος, δημοτικοί σύμβουλοι, Γενικοί Γραμματείς ΟΤΑ, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και Στελέχη Υπηρεσιών και Αναπτυξιακών Εταιρειών Δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών δομών, φορέων, συλλόγων, επιστήμονες και πολίτες. Την εκδήλωση χαιρέτησαν με επιστολή τους μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ν. Καρδίτσας Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κων/νος Τσιάρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων/νος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς, Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, οι Βουλευτές κ. Κατερίνα Παπακώστα, Σταύρος Καλογιάννης, Σπυρίδων Λάππας και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Ι. Ταγκαλέγκας, Δήμαρχος Λειβαδέων.