ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

H Aφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) είναι ασθένεια που προσβάλλει οικόσιτους και άγριους χοίρους. Είναι θανατηφόρα για τους χοίρους κι αβλαβής για τον άνθρωπο.

  – Είναι ιογενές νόσημα του χοίρου ,  μεταδίδεται πολύ εύκολα και επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και στα πτώματα των χοίρων.

  -Ο αγριόχοιρος είναι ο μοναδικός βιολογικός φορέας μεταφοράς της Αφρικανικής πανώλης στην άγρια πανίδα. Έξαρση των ασθένειας παρατηρείται στη γειτονική Βουλγαρία.                                                                                         

– Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

  –  Δεν υπάρχει θεραπεία για το νόσημα και προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων τόσο στους αγριόχοιρους όσο και στους οικόσιτους  χοίρους.

Αν υπάρξει κρούσμα σε χοιροτροφική μονάδα θανατώνονται όλα τα ζώα υποχρεωτικά. 

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι έχουν  ενημερωθεί για τους κινδύνους της ασθένειας και στις ενέργειες που πρέπει να προβούν αν εντοπίσουν είτε νεκρό ζώο ή ζώο που έχει περίεργη συμπεριφορά ενώ πρέπει να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με  την Κτηνιατρική Υπηρεσία.                                                                                    

Ενημερώνουμε τους κυνηγούς και ιδιαίτερα τους νέους κυνηγούς για την πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής  και τη διαχείριση των θηραμάτων.                                                                            

  -Οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι χοίροι εμφανίζουν οποιαδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον τοπικό κτηνίατρο.

                                   -Πυρετός

                                   -Απώλεια βάρους-όρεξης

                                   -Απώλεια ενέργειας

                                   -Εμετός-Διάρροια-Ερυθρότητα δέρματος

-Είμαστε στη διάθεση να συνδράμουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας  στην οποιαδήποτε προσπάθεια  αντιμετώπισης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης.

 Για  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέχετε στο σύνδεσμο https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/gr