Η πρωτεύουσα της Αρχαίας Αθαμανίας! Το ομώνυμο χωριό που έδωσε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας. Χτισμένο δυτικά του Ν. Καρδίτσας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 930μ στο κέντρο του χωριού έως 1100μ στις πλαγιές όπου βρίσκονται και τα περισσότερα σπίτια. Πνιγμένο στα Πλατάνια κατά μήκος του ποταμού και έλατα στις πλαγιές, το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Παλιότερα αποτελούσε μια κοινότητα με το Μεσοβούνι.
Περιστοιχίζεται από ογκώδη βουνά Κανάλες, Καραβούλα, Καφιά με κορυφές που ξεπερνούν τα 1750μ. και ενδείκνυται για ορειβασία και περπάτημα καθώς το διεθνές μονοπάτι Ε4 περνά και μέσα από το χωριό.Το κέντρο του χωριού διασχίζει ο ποταμός Πλατανιάς με νερό όλο το έτος ( παραπόταμος του Αχελώου). Τέλος, στη θέση «Καναλά» σώζεται μονότοξο γεφύρι.
Χώροι επίσκεψης
Αρχαιολογικός χώρος στη θέση Ελληνικά.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αργιθέας βρίσκεται στη θέση «Ελληνικά», στην πορεία της οδού από την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) στους αρχαίους Γόμφους (Μουζάκι). Ορισμένοι ιστορικοί και περιηγητές (Leake, Γεωργιάδης, Stählin) ταυτίζουν τη θέση με την αρχαία Αργεθία ή Αργιθέα, την πρωτεύουσα των Αθαμάνων.
Η αρχαία πόλη της Αργιθέας ήταν ιδρυμένη στη βόρεια απότομη πλαγιά βαθιάς ρεματιάς. Από τον πολεοδομικό ιστό της έχουν αποκαλυφθεί τμήματα κτιρίων, μικρή πλατεία, σκάλες και στενός δρόμος ελληνιστικής περιόδου. Κατά την ανασκαφική έρευνα που διεξήχθη με αφορμή έργο της ΔΕΗ, αποκαλύφθηκε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης, όπου διαπιστώθηκαν δύο οικοδομικές φάσεις. Αποκαλύφθηκαν τμήματα κτιρίων ιδιωτικού χαρακτήρα με ισχυρούς τοίχους, κατασκευασμένους από ντόπιους πλακαρούς λίθους. Τα δωμάτια των οικιών έφεραν δάπεδα από πηλό ή χαλίκια. Στο εσωτερικό τους εντοπίστηκαν θραύσματα αγγείων κυρίως αποθηκευτικών και πάρα πολλές κεραμίδες στέγης. Στο χώρο της αρχαίας πόλης αποκαλύφθηκε τμήμα πλατιάς σκάλας –δρόμου-, κατασκευασμένη από πλακαρές πέτρες, που θυμίζει τα νεότερα καλντερίμια, καθώς και κλίμακες ανόδου. Μία κλίμακα ανόδου οδηγούσε σε υπερκείμενο οικοδόμημα, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίζεται πήλινος αγωγός δικτύου ύδρευσης. Στα νότια και σε χαμηλότερο επίπεδο αποκαλύφθηκε μικρή πλατεία με δάπεδο κατασκευασμένο από πλακαρές πέτρες. Ανατολικά και δυτικά της πόλης έχουν ερευνηθεί σημαντικά τμήματα των νεκροταφείων της. Οι ανασκαφικές έρευνες στο δυτικό νεκροταφείο, στη θέση «Μουτσιάρα» Θερινού και στο ανατολικό στη θέση «Ελληνικά» Αργιθέας, αποκάλυψαν περισσότερους από 250 κιβωτιόσχημους τάφους. Ήταν κατασκευασμένοι από ντόπιες πλακαρές ασβεστολιθικές πέτρες μέσα σε χαλικώδη επίχωση ή στο λαξευμένο βράχο. Σπάνια είναι η περίπτωση ανεύρεσης επιτύμβιας στήλης, όπως αυτή του«Κρατεία». Αξιοσημείωτο για την ταφική αρχιτεκτονική της περιοχής είναι το ταφικό μνημείο που σώζεται σε ύψος 2,30 μ. Έχει ορθογώνια κάτοψη και είναι κτισμένο στο λατομημένο φυσικό βράχο. Στα νεκροταφεία της Αργιθέας επικρατεί το έθιμο του ενταφιασμού των νεκρών, με το κρανίο στα δυτικά και το σκελετό σε ύπτια θέση. Σε ορισμένους τάφους διαπιστώθηκε παραμερισμός ταφής. Στους τάφους υπήρχαν κτερίσματα, προσφορές στους νεκρούς, όπως μεταλλικά, πήλινα και γυάλινα αγγεία, λύχνοι, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, ξίφη, μάχαιρες, αιχμές δοράτων και κοσμήματα όπως δακτυλίδια, ενώτια, κάτοπτρα και πόρπες από χαλκό, άργυρο και χρυσό. Πολλά κτερίσματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Βόλου. Οι ταφές χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 1ο αι. π. Χ.
Ώρες Λειτουργίας
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος έπειτα από συνεννόηση με την Εφορεία.
Πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο Οδικώς μέσω της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Μουζακίου – Άρτας (πηγή : Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας)
- Σε όλο το μήκος του ποταμού (εντός της Αργιθέας) υπάρχει μονοπάτι που ξεκινά από την δριστέλα (ενεργή για πλύσιμο κουβερτών κατά τους θερινούς μήνες) περνά μπροστά από τον νερόμυλο (απομεινάρια ) και καταλήγει στο πάρκο ψυχαγωγίας (παιδική χαρά, χώρος άθλησης και ανάπαυσης) του χωριού.
- Άξιο αναφοράς και επίσκεψης επίσης είναι το πέτρινο παλιό σχολείο με εξαιρετικό διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο και το πάρκο στην είσοδο του χωριού που και τα δύο ανακαινίστηκαν από τον εξαιρετικό σύλλογο του χωριού “ο Αργίθεος “. Η ορειβασία, οι παραποτάμιες πεζοπορίες και το ψάρεμα στους παραπόταμους του Αχελώου χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες. Τα παραδοσιακά πανηγύρια και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι, τα πολλά και περίτεχνα πέτρινα γεφύρια και μοναστήρια της περιοχής αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα για τον επισκέπτη. Επισκεφτείτε την «Καμάρα», τοξωτό γεφύρι στο ρέμα της Κορομηλιάς. Περισσότερες πληροφορίες στον κάθε οικισμό της περιοχής.
- Ορειβατικό μονοπάτι Ε4
- Πανηγύρια
- Εκδηλώσεις
- Η Αργιθέα πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου, εκκλησιασμό το πρωί στον Προφήτη Ηλία, παραδοσιακό φαγητό δωρεάν στην Πλατεία (εκκλησία Αη-Γιαννη) κάτω από τη σκιά του υπέρ αιωνόβιου πλάτανου και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας με παραδοσιακά ακούσματα (κλαρίνο).
- Επίσης προς τιμήν του πανηγυρισμού της κεντρικής εκκλησίας (Αη Γιάννης Πρόδρομος) στις 29 Αυγούστου προσφέρεται νηστίσιμο γεύμα (φασολάδα ) και καφές μετά την αρτοκλασία.
- Ετήσια εκδήλωση με κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και συμμετοχή παραδοσιακής ορχήστρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς.
Υπεύθυνος για τις διοργανώσεις των παραπάνω εκδηλώσεων είναι ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού “ο Αργίθεος”.
Εκκλησίες του χωριού μας
Άη-Γιάννης, υψ.960μ,κεντρική εκκλησία με τον τεράστιο πλάτανο
Άη-Λιάς(προφήτης Ηλίας),υψ. 1080μ,πνιγμένο στα έλατα(πανηγύρι χωριού 20 Ιουλίου)
Παναγία,υψ. 905μ,στο δρόμο για Παλιόρογκια-Ρόγκια
Αγία Παρασκευή,υψ. 950μ,στην είσοδο του χωριού
Άη-Δημήτρης,υψ. 925μ,λίγο πάνω από το κέντρο του χωριού
Άη-Γιώργης,υψ. 1055μ.,πάνω από τα ''Μπρελέικα''
Εστίαση – Διαμονή
- Καφέ ψησταριά ‘’η Αργιθέα’’ του Κωφού Σάκη στο ποτάμι, σερβίρει φρέσκια πέστροφα και φαγητά της ώρας (τηλ. 6980340210)
https://www.facebook.com/argitheaknisovo
- Καφέ ψησταριά Κωνσταντίνας Κωτσού στον κεντρικό δρόμο σερβίρει της ώρας- (τηλ 24450 31206)
http://www.facebook.com/home.php#!/dinakotsou
- Για ύπνο απο τον Απρίλιο μέχρι μέσα Οκτώβρη, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Κωτσού Κωνσταντίνας (τηλ 24450 31206 )
Σύλλογος : Πολιτιστικός Σύλλογος Αργιθέας “ο Αργίθεος” που ασχολείται κυρίως με πολιτιστικές δραστηριότητες.