- Η ολοκλήρωση του παρουσιάστηκε σε Ειδική Εκδήλωση από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» και το Δήμο Αργιθέας, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και της ΚΕΔΕ.
- Επόμενο βήμα το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων, ύψους 90 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης
- Χ.Τριαντόπουλος: διπλασιάστηκαν τα κονδύλια για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών
- Στάθης Σταθόπουλος: μιάμιση φορά μεγαλύτερες οι πληρωμές από τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου
- Δηλώσεις Ευρωβουλευτών, Βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Καθολική αναγνώριση και υποστήριξη από τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, Ευρωβουλευτές και Βουλευτές της Συμπολίτευσης και Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, την ΚΕΔΕ και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από περιοχές ολόκληρης της χώρας και την Κύπρο συγκέντρωσε το καινοτόμο έργο Διαχείρισης Φερτών Υλικών από Πλημμύρες, με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας, που η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση του στον ορεινό Δήμο Αργιθέας παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και σε Ειδική Εκδήλωση, που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» στην Αθήνα.
Το καινοτόμο έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το Δήμο Αργιθέας και το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Αργιθέας, ενώ ταυτοχρόνως υπάγεται στην κατηγορία: «Έργα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή» του Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα και της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου, με θέμα: «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πράσινου Ταμείου στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού», εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων αντιμετωπίστηκε ως παράδειγμα -πιλότος, για τέτοια έργα και δράσεις για όλους τους Δήμους του «Δικτυού Πόλεων με Λίμνες», σε περιοχές όλης της χώρας.
Ταυτοχρόνως από τον κο Ανδρέα Στεργίου, Δήμαρχο του Δήμου Αργιθέας, ο οποίος συμμετέχει παράλληλα στο «Δίκτυο Ορεινών Δήμων Πίνδος» και πρωτοστατεί σε δράσεις για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της χώρας, έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο έργο έδωσε το έναυσμα για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή. Το ΕΑΠ Αγράφων για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ, και η χρηματοδότηση του έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και το νέο ΕΣΠΑ.
Στην εκδήλωση της Αθήνας παρουσιάστηκαν από τον κο Χρήστο Τριαντόπουλο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές και τον κο Στάθη Σταθόπουλο Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, οι σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων θωράκισης των δημοτικών υποδομών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για την υλοποίηση τους, με αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κος Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την περίοδο 2019-2022 οι δαπάνες για κρατική αρωγή, στήριξη και αποκατάσταση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών διπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο 2015-2018 καθώς πλησιάζουν το 1 δισεκ, ευρώ έναντι 557 εκατ. την προηγούμενη περίοδο. «Αυτό, τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός, αποτυπώνει την εικόνα για τους πόρους που διαθέτει η κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών και την αποκατάσταση των υποδομών με έμφαση στην ανθεκτικότητα προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και καλύτερες συνθήκες σε σχέση με πριν. Η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε. Υλοποιούμε την φιλοσοφία της κυβέρνησης σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών».
Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κος Στάθης Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι οι πληρωμές από τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου στο 11μηνο του 2022 είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερες από όσες είχαν γίνει ολόκληρη την τετραετία 2016 – 2019. «Υπάρχει, τόνισε, σημαντική πρόοδος και αποτέλεσμα. Και υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον από τους Δήμους για συμμετοχή στις προσκλήσεις του Πράσινου Ταμείου. Χρηματοδοτήσαμε τη μεθοδολογία, ώστε η χώρα να έχει πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των φερτών υλικών από τις πλημμύρες, πρόγραμμα που απεδείχθη πετυχημένο καθώς προσέλκυσε τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το κυβερνητικό ενδιαφέρον».
Ο Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και Δήμαρχος Δωρίδας κος Γιώργος Καπετζώνης, υπογράμμισε τις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας χρηματοδοτικές δυνατότητες, που υπάρχουν για να θωρακιστούν οι Δήμοι από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να υλοποιήσουν έργα πράσινης μετάβασης. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία και οδηγηθούμε το επόμενο διάστημα σε απεντάξεις και ματαιώσεις έργω, πρέπει άμεσα να υποστηριχθούν οι Δήμοι, ιδίως οι μικροί Δήμοι των απομακρυσμένων περιοχών, με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με ένα πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες στην Ελληνική Περιφέρεια. Το θέμα της υποστελέχωσης των Δήμων έναντι των μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχουν να υλοποιήσουν, είπε ο κ. Καπετζώνης ότι με την ευκαιρία ξεχωριστών συναντήσεων του, το έχει θέσει στον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κο Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κο Νίκο Ανδρουλάκη. Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη για στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, που σημαίνει ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν εξοπλισμό, προσωπικό και σχέδια δράσης.
Ο κος Ανδρέας Στεργίου συνοδεύοντας την παρουσίαση του καινοτόμου έργου της Αργιθέας με οπτικοακουστικό υλικό και τεχνικά στοιχεία από τη φάση του σχεδιασμού μετά την καταστροφική επέλαση των πλημμυρών του «Ιανού» μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης του τόνισε ότι: «Η Αργιθέα βγήκε από την αφάνεια, μπήκε σε δυναμικές συνεργασίες με όμορους Δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που εστιάζει στην Ορεινότητα. Εξασφαλίσαμε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δήμο μας, χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών, βελτίωση υπηρεσιών, αντιπλημμυρική θωράκιση, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οδικές συνδέσεις, όπως επίσης έργα και προγράμματα ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού και των ευκαιριών οικονομικής εξέλιξης, καθώς και δημόσιας προστασίας του πολύτιμου φυσικού αποθέματος.
-«Για πρώτη φορά η Πολιτεία είδε τα προβλήματα, είπε ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε σε μια περιοχή που μπορεί να δείξει το δρόμο για το πως μπορούμε να κινηθούμε στο μέλλον» τόνισε ο κ Στεργίου.
Χαιρετισμούς προς την εκδήλωση, τονίζοντας την υποστήριξη τους στα έργα και τις δράσεις του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και του «Δικτύου Πίνδος» όπως επίσης τη σημασία του έργου της Αργιθέας σε εγχώριο και Ευρωπαϊκό επίπεδο απηύθυναν: ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ευρωβουλευτής, πρώην Πρόεδρος της ΝΔ κος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κος Γιώργος Αρβαντίδης, οι Ευρωβουλευτές κκ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), Έλενα Κουντουρά, (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ), ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κος Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της ΚΕΔΕ κου Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ κος Γιάννης Καραγιάννης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν δια ζώσης και εξ αποστάσεως από Δήμους μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Δήμαρχοι, Αιρετά Μέλη Διοικήσεων των Δήμων και δεκάδες στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις και αντάλλαξαν ενημέρωση και εμπειρίες για έργα και καλές πρακτικές κλιματικής θωράκισης και πράσινης μετάβασης.
Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες